onke plek

Bedrijventerrein Hemmes: Onke plek

Hoe een vervuild schiereiland in Zaanstad verbonden wordt met de toeristische omgeving in Zaanstad.

Naar aanleiding van een workshop met creatieve professionals in de Zaanstreek, over pauzelandschappen en “onke” plekken, namelijk onduidelijke en ondefineerbaare plekken die braak liggen, wordt Schiereiland De Hemmes geselecteerd om ideeen te ontwikkelen voor tijdelijk gebruik die ook aanzet geven voor de ontwikkeling op de lange termijn. Deze ideeen van architecten, stedenbouwkundigen en beeldend kunstenaars zijn gepubliceerd. Daarnaast  hebben de initiatiefnemers een eendaagse manifestatie op het terrein georganiseerd. Dat heeft deze plek onder de publieke aandacht gebracht en heeft de aanleiding gevormd om verschillende, bij het gebied betrokken partijen op laagdrempelige wijze met elkaar te verbinden. Ook de gemeente heeft hierbij haar rol genomen; Gemeente Zaanstad heeft een deel van de Hemmes gekocht, waarmee een nieuwe dynamiek in het gebied is ontstaan.

Vanuit het idee dat je dit gebied met de omliggende omgeving kunt verbinden, zijn de kansen voor een camperplek voor de Zaanse Schans onderzocht. Via een vaarverbinding ontstaan  nieuwe toeristische routes ontstaan. Ook is het intitiatief ontwikkeld om een aantal tijdelijke jongerenwoningen te plaatsen in samenwerking met corporatie ZVH. De jongeren zouden ook een rol kunnen spelen in het beheer van de camperplaats/camping.

De initiatiefnemers hiervan zijn Bas Husslage (stadsdichter) en Nanine Carree, Stichting Babel, een denktenk voor stedelijke en culturele ontwikkeling van de Zaanstreek.

 

 

Hebbes!


Ik ben een onke plek,
met rondom volop water.
Een zeer unieke stek,
voor tijdelijk gesnater.

Ik lig hier alleen,
ben zeker niet verloren.
Waar wilt u met mij heen?
Hoe gaat u mij bekoren?

Mijn aarde wordt bevreesd.
Gesnoerd is nu mijn mond.
Gekooid als een wild beest,
voel ik mij. Ongezond!

Wie mij op waarde schat,
heb ik een hoop te bieden.
Daar ga ik graag op prat,
voor tussentijdse lieden!

Bas Husslage,
stadsdichter van Zaanstad

 

 

bron:
http://members.chello.nl/sdehaas/text.html
http://www.zvh.nl/actueel/nieuws/915