zus

http://www.zus.cc/
projecten van ZUS (vrijdenker atelier Enclave Hoorn)

1. de Luchtsingel
Door de huidige economische crisis is de ontwikkeling van het Rotterdam Central District (RCD) tot stilstand gekomen. Wat ooit het bruisende hart van de stad was, is nu een vervallen kantoorgebied dat te kampen heeft met leegstand en onherbergzame openbare ruimte. Het gebied is hierdoor lang verwaarloosd en is toe aan een nieuwe impuls.

In het Central District heeft ZUS eenentwintig ongevraagde interventies ontworpen, die alle verbonden zijn via één doorlopende route: de Luchtsingel. De Luchtsingel is een tijdelijke houten brug die het gebied weer aan de voetgangers teruggeeft, die de schaarse culturele ontwikkelingen in het gebied met elkaar verbindt en die het gebied weer in directe verbinding met het stadscentrum en Rotterdam-Noord zal stellen. Maar de Luchtsingel zal meer zijn dan een stuk infrastructuur; het zal een katalysator zijn voor verdere stadsontwikkeling.
De ontwikkeling van de Luchtsingel is gebaseerd op samenwerking, kleinschaligheid en een stapsgewijze benadering. De eerste stap in het realiseren van de brug en de Test Site was het vormen van een alliantie bestaande uit stakeholders in het gebied. Verder is de Luchtsingel ook medegerealiseerde via crowd-funding. Deelnemers betalen een bijdrage in ruil voor naamsvermelding op een plank. Crowd-funding is een geschikte manier om de financiering rond te krijgen in tijden van crisis, maar ook om betrokkenheid te creëren. Zo wordt het project sterk ingebed in de omgeving.

In 2011 bood zich een mogelijkheid aan om het proces van de Luchtsingel te versnellen in de vorm van het Stadsinitiatief. Elke inwoner van Rotterdam werd door de gemeente uitgenodigd om een project in te dienen dat de kwaliteit van het leven in de stad zou verbeteren. De winnaar kreeg de mogelijkheid om het project te realiseren. De inwoners van Rotterdam mochten stemmen op hun favoriete initiatief. Na een intensieve, maandlange campagne, won de Luchtsingel met 48% de stemmen. In de campagne werd gebruikt gemaakt van advertenties, social media en face-to-face promotie. De campagne illustreert het belang van publieke steun en goodwill in de huidige economische realiteit.

2. Happy sheep
SHANGHAI SHEEP
COLLECTIVE & INDIVIDUALS

De buitenruimte van Happy Street is opgevat als een surrogaat-polder, gemaakt van kunstgras en ijsbanen. In deze polder staat een grote kudde schapen. Schapen zien we vaker in kuddes dan alleen. Dicht bij elkaar transformeren ze van individuen tot een collectief.

Het zitlandschap faciliteert de bezoekers die zich ook noodgedwongen als massa over het expoterrein bewegen en in grotere en kleinere groepen samenklonteren. Voor degene die zich terug wil trekken lopen er ook een paar enkele schapen door de polder.